Etkili iletişim, doğru beden dili, düzgün ve temiz bir Türkçe ve etkili bir imaj... Bunların hepsi bizi topluma yansıtan en önemli faktörler ve kuşkusuz ki çok önemliler.
Girdiğimiz bir ortamda, bir konuşma yapacağımız zaman, bir iş görüşmesinde hepimiz elimizden geldiği ölçüde kendimizi en iyi şekilde yansıtmaya çalışıyoruz ancak neleri doğru, neleri yanlış yapıyoruz? Neleri atlıyoruz, nelere özellikle dikkat etmeliyiz?
Bir topluluğa hitap ederken neden heyecanlanırız, bir iş görüşmesine gidildiğinde nelere önem vermeli, konuşmayı nasıl daha etkili hale getiririz, imaj ne gibi faktörlerle tamamlanmalı...
Tüm bunları uzmanıyla konuşup -ben hali okuyucularıyla paylaşmanın faydalı olacağını düşündüm. Ve bu alanın en önemli isimlerinden olan, aynı zaman da benim de hocam olan Ankara Stüdyo Ankara Medya ve İletişim Bilimleri Yöneticisi Bülent Ay'a sordum sorularımı. İşte yanıtları ve işte Bülent Ay'ın "-ben hali";
-Birçok kişi için önemli sorunlardan biri konuşurken heyecanlanmak. Neden heyecanlanırız konuşurken?
Bunun bir çok nedeni var. Tamamen psikolojik. Kişi kendi kendini heyecanlandırır. Yanlış yapma korkusu, eleştirilme korkusu, kalabalık korkusu gibi bir çok sebebe dayalı olarak bedenimizin verdiği tepki de diyebiliriz.
-Heyecan nasıl giderilebilir?
Heyecan kontrolü için değişik teknikler vardır. Örneğin konuşma yapacak isek ön çalışmayı çok ayrıntılı olarak yaparak konu hakimiyeti sağlanmalı. Soluk konusunda diyafram soluğu kullanmaya özen gösterilmeli. Konuşma alanına giderken hızlı hareket etmekten koşarak gitmekten kaçınmalı sakin adımlar ile konuşma yerine gitmeli. İlk bir dakika heyecan seviyesinin çok yüksek olduğu bir dönem olduğundan, bu dönemi hoş geldiniz ve genel konuşma başlıkları vermek sureti ile geçirmeye çalışmalı ve konunun kendisine girmeyi ertelemeli ve ilk 2 dakikalık sürede olabildiğince yavaş konuşarak cümleleri tek tek söylemeye özen gösterilmeli ve eğer kalabalık korkumuz var ise o takdirde de ilk bir dakika kalabalığa bakmamalı sadece en önde oturan birisine veya varsa kalabalık içinde arkadaşınız veya yakınınız ona bakarak konuşmalı sonra heyecan kontrolü sağlandığında ise topluluğa göz temasını yaygınlaştımalı.
-Konuşmayı nasıl daha akıcı hale getirebiliriz?
Sesi etkin kullanarak konuşma daha akıcı hale gelebilir. Asalak ses ve sözcüklerden arındırılmış bir konuşma etkili olacaktır.
-Konuşurken yapılan en belirgin hatalar neler?
Tek düze bir ses kullanımı, cümlelerin veya kelimelerin tekrarı, asalak ses ve sözcük kullanımı, plansız ve özensiz konuşma şeklinde sıralayabiliriz.
DOĞRU BİRLDİĞİMİZ BİR ÇOK YANLIŞ KELİME KULLANARAK KONUŞUYORUZ
Türkçe’ye gelecek olursak; doğru Türkçe kullanımı şüphesiz ki çok önemli. Toplumun Türkçe’ye verdiği önem konusunda neler söyleyeceksiniz?
Maalesef dilimize gereken özen gösterilmiyor. Doğru bildiğimiz bir çok yanlış kelime kullanarak konuşuyoruz. Bunun için kesinlikle bir eğitim de almak sureti ile kendimizi geliştirmeli ve olması gereken şekli ile konuşmalıyız. Bu yanlış kullanımın başlıca nedeni araştırmadan incelemeden çevremizdeki konuşmalardan etkilenip duyduğumuz şekli ile sözcükleri doğru kabul ederek konuşmak diyebiliriz.
KİŞİ HAKKINDA OLUŞACAK ÖN YARGI TAMAMEN BEDEN DİLİNE BAĞLIDIR
-Etkin bir beden dili kullanımında en çok nelere dikkat edilmeli?
Beden dilinin şüphesiz çok büyük önemi var. İletişimiz temel öğelerinden birisi. Ancak burada doğru şekilde kullanmaya çalışmalı ve abartıya da kaçmamalıyız. Kişi hakkında oluşacak özellikle ön yargı tamamen beden diline bağlıdır. Kendinden emin ve söylemi destekleyecek ve sözcükleri güçlü kılacak bir şekilde beden dilinin kullanımı kişilere güven duyulmasını sağlayacaktır.
-Biraz da imaj kavramını açarsak... Sizce kişinin imajını oluşturan en önemli faktörler neler?
İmaj kavramı tamamen görünüm diyebileceğimiz bir kavramdır. Kişisel bakım, kılık kıyafet ve seçtiğimiz tamamlayıcı aksesuar bizim dış dünyaya yansımamızdır. Bunun uyumlu ve etkileyici olması ve ortama ya da yapılacak konuşmaya uygun olması kesinlikle gereklidir.
KADINLAR KAHVERENGİ VE TONLARINDAN KAÇINMALI, ERKEKLER AKSESUAR OLARAK DOĞRU TERCİHLERDE BULUNMALI
-Kadınlar ve erkekler; imaj konusunda özellikle nelere önem vermeli?
Kadınlar saç ve makyaj konusunda abartıdan kaçınmalı doğal bir görünüm sergilemeye çalışmalıdır. Saçın renginin doğal olmasına özen göstermeli ve makyajı ise doğal görünüm düşüncesi ile yapmalı. Abartılı aksesuardan kaçınmalıdır. Renk tercihinde olabildiğince kahverengi ve tonlarından kaçınmalı ve göz alıcı renkleri de tercih etmemelidir. Erkekler ise temiz bir giyim kuşam içinde olmalı ve özellikle diş ve el bakımını önemsemeli aksesuar olarak doğru tercihlerde bulunmalı iddialı bir görüntülü saat takmamalıdır. Cep telefonunda belli markaların kullanımı veya faturalı hat kullanımı bile ayrıntı gibi düşünülmeli ve imajı tamamlayıcı unsurlar olarak görülmelidir.
İŞ GÖRÜŞMELERİNDE SİYAH VEYA LACİVERT TONLARI TERCİH EDİLMELİ
-İş görüşmeleri ve mülakatlardan bahsedecek olursak biraz da; giyim, saç, makyaj gibi konularda ne gibi ipuçları verirsiniz?
Bu tür görüşmelerde erkekler takım elbise tercih etmeli ve siyah veya lacivert ya da mevsimine göre bunların tonları tercih edilmelidir. Renk konusu kadınlar içinde geçerlidir. Gömlek düz renk olmalı ve beyaz veya beyaza yakın renkler tercih edilmelidir. Kravatta pastel renk tercihi doğru olur alacalı ve ya desenli kravatlar tercih edilmemelidir. Ayakkabı kemer renk uyumu önemlidir. Çorap siyah veya lacivert olmalı ve düz renk olmalıdır. Kadınlarda ise ya pantolon ceket veya döpiyes etek tercih edilmeli ve içe giyilecek bluz veya gömleğin düz renk ve mümkünse beyaz veya beyaza yakın renk olmasına özen gösterilmelidir. Ayakkabı çok yüksek topuklu olmamalı ve burnu açık ayakkabı asla tercih edilmemelidir.
Bülent Ay’ın “-ben hali”
-İlk karşılaştığım birinde en çok kılık kıyafetine dikkat ederim.
-Bir erkek mülakatta veya önemli bir görüşmede asla spor kıyafet giymemeli.
-Bir kadın mülakatta veya önemli bir görüşmede asla dikkat çekici dekoltesi olan bir kıyafet giymemeli.
-Bence en önemli nezaketsizlik belirtisi misafir olduğunuz makamda izinsiz koltuğa oturmak.
-Heyecanı yatıştırmak için ilk yapılması gereken soluk kontrolüdür.
-Türkçe kullanımında yapılan en önemli yanlış ünlü harflerin yanlış kullanımı.
-Beden dilini kullanırken göz teması asla ihmal edilmemeli.
-Etkili iletişimin en önemli üç anahtarı diksiyon, etkin ses kullanımı, doğru beden dili kullanımı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder