Pazartesi, Nisan 30, 2012

RÖPORTAJ | Esra Akdağlı ile spikerlik üzerine




Esra Akdağlı Ankaralı radyo dinleyicilerinin daha yakından tanıyacağı bir isim aslında. Ankara’nın en çok dinlenen radyosu Radyo Vizyon 93'ün güzel sesli haber spikeri.  Bizim kendisiyle yolumuz da aynı amaç için kesişmişti. Başkent Akademi’de birlikte spikerlik eğitimi aldık, dostluğumuz da o günlerden bu yana hala sürüyor.

O güzel bir insan; kalbinin güzelliği yüzüne yansıyanlardan. 

Ve mesleğini de son derece ciddiye alan, haberin hakkını veren başarılı bir haber spikeri. Ekranlardaki ve radyolardaki  artan kirliliğe, yozlaştırılan Türkçe’ye, spikerliği süs bebeği gibi ekrana çıkmaktan ibaret sayanlara rağmen bu mesleğe büyük emek veriyor, her zaman en iyisini yapmaya çalışıyor.

İlk röportajını da benimle gerçekleştiriyor ve bu mesleğin ciddiyetine inanan iki insan olarak spikerliği konuşuyoruz. İşte  Esra Akdağlı’nın yanıtları ve Esra Akdağlı’nın “-ben hali” J ;

-Haber spikerliği son zamanlarda pek çok kişinin ilgi odağı olan bir alan. Ne bu ilginin sebebi sizce?

İnsanlar artık göz önünde olmayı, tanınmayı istiyor. Bu sebeple haberciliğe ilginin arttığını düşünüyorum. Son yıllarda televizyonlardaki haber spikerlerinin artışı da insanların ilgisini çekiyor bence. Ben de yapabilirim diyen, ekran önünde olmak isteyen çok kişi var.

- Sizin spiker olma isteğiniz ve serüveniniz ne zaman ve nasıl başladı?

Çocukluğumda hızlı ve doğru konuşmam, ciddi duruşum herkesin dikkatini çekerdi. Özellikle TRT’deki spikerleri çok izler ve onlar gibi konuşmaya çalışırdım. Aslında uzun yıllar önce spiker olmayı istemiş ancak bir türlü cesaret edememiştim. Bir gün karar verip spikerlik kursuna başladım. Bu büyük bir adımdı benim için. Ardından yaşananlar çok hızlıydı. Eğitmenlerimin ilgisi ve yardımlarıyla spikerliği bir iş olarak yapmaya başladım.

DİLE HAKİM OLMAK BİR SPİKERİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİNDEN BİRİ

-Aslında Türk Dili ve Edebiyatı mezunusunuz. Spikerlikte bunun faydasını ne ölçüde görüyorsunuz?

Evet ben aslında edebiyat öğretmeniyim ve uzun bir süre mesleğimi yaptım. Üniversiteye gitmeden önce de dili doğru kullanmayı çok önemseyen biriydim. Elbette bölümümün bana kattığı çok şey var. Ancak iki mesleğimi de yapmamış olsaydım, yine de aynı özeni gösterirdim dile, bunu çok iyi biliyorum.  Edebiyat mezunu olmamın spikerlikte faydası azımsanamayacak kadar çok. Dile hakim olmak bir spikerin en önemli özelliklerinden biri.

RADYO SPİKERLİĞİNDE HABERİN HER AŞAMASINDA SİZİN EMEĞİNİZ VAR

-Radyo spikerliğinin ayrıntılarını anlatır mısınız biraz da?

Radyoda spikerlik yapmanın televizyona göre hem olumlu hem olumsuz özellikleri var. Öncelikle radyoda yalnızsınız. Haberin her aşamasında sizin emeğiniz var. Kendiniz hazırlıyor, düzenliyor ve okuyorsunuz. Televizyon bambaşka bir ekip işi. Elbette radyoda bizim de çok başarılı bir haber ekibimiz var ancak yine de çalışma anlamında bireysel olmak durumundasınız. Diğer bir konu da kıyafet, saç ve makyaj! JRadyoda elbette bu konuda özgürsünüz. Radyoda bir aileyiz ve çalışanlar çok genç. Bu, insana müthiş bir enerji veriyor. Gençlerle çalışıp genç kalıyorsunuz J Bir radyoda spikerlik  yaptığınızda insanlar ister istemez sizden birçok beklenti içine giriyor. Öncelikle işiniz haber, dolayısıyla tüm güncel gelişmelere hakim olmalısınız. Son dakika gelişmeleri olması durumunda, yayını devam eden programcının yayına girip haber aktarmanız gerekebilir. Bunun yanı sıra radyoda çalışıyorsanız, kendinizi bir anda show programında şarkı söylerken de bulabilirsiniz J

-Doğru Türkçe kullanımı kuşkusuz çok önemli. Ancak ekranlarda ve radyolarda bu konuda fazlasıyla kirlilik görünüyor. Bu sizce neden kaynaklanıyor?

Bunun tek nedeni dile gereken önemin verilmeyişi. Dil yaşayan bir varlıktır. Değişmesi, kendini yenilemesi çok doğal, ancak bu süreçte çok dikkatli olmak gerekiyor. Yabancı sözcük sorunu beni en çok rahatsız edenlerden biri ne yazık ki. Daima “Türkçesi varken” diyorum! Özen göstermek lazım. Yazımda ve söyleyişte çok ciddi hatalarla karşılaşıyoruz, çok üzücü. Özellikle bunları bu işle ilgili kimselerin yapmasını çok daha üzücü buluyorum. Daha de’yi da’yı ayrı mı birleşik mi yazıp yazamayacağını bilmeyen o kadar çok üniversite mezunu insan var ki, çok şaşırtıcı…

BEN HALA ESKİNİN GÜZEL ADETLERİNE, KURALLARINA UYMAYA ÇALIŞIYORUM

-Spiker olmak temelde ve beraberinde sizce hangi vasıfları gerektiriyor?

Bu işe bir bütün olarak bakmak lazım. Haber ciddi bir iş, dolayısıyla bu haberciye de yansıyor. Ben böyle olması gerektiğini düşünüyorum. Bir spiker her konuda dikkatli olmalı. Bir eğitmenimiz söylerdi, sizin artık yolun solundan yürüme gibi bir şansınız yok diye, sıklıkla aklıma gelir. Günümüzde ne yazık ki çok da geçerli olmasa da, ben hala eskinin güzel adetlerine, kurallarına uymaya çalışıyorum elimden geldiğince…
 
 Esra Akdağlı’nın  “-ben hali”

-Güne çikolata  J ile başlarım.

-Keşke spikerliğe daha erken başlasaydım.

-İyi ki  ailem var.

-Her gün mutlaka göz attığım gazeteler Hürriyet, Haber Türk, Milliyet.

-Mutlaka izlediğim programlar  Medya Kralı, Muhabbet Kralı, Gece Gündüz (Yekta Kopan, NTV) 5N1K, Burada Laf Çok, Genç Bakış.

-En çok gündem(siyaset) haberi okumaktan hoşlanırım.

-Okumak istemediğim haberler  3.sayfa haberleri, hayvanlara yapılan şiddet haberleri.

-Yanlış telaffuzuna katlanamadığım üç kelime  şarj,herkes,program.

2 yorum:

  1. Ablamla röportaj yapılmış ve ben yeni okuyorum :D

    YanıtlaSil
  2. Eveet, benim için de keyifti. :) Esra Abla çok güzel şeyler söyledi.

    YanıtlaSil